Suuri sapattitilaisuus pidettiin Biblijos Kelias -seurakunnassa Vilnassa vuoden 2007 elokuussa. Tilaisuudessa pääpuhujana toimi vieraileva pastori Michael Maass West Palm Beachiltä Floridasta. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä suomalaisten ja Vilnan paikallisten uskovaisten toimesta. Pastori Maassin julistuksen aiheenaan oli Liettuan juutalaisten ja kristittyjen välinen sovinto ja kristittyjen esittämä anteeksipyyntö. Hänen julistuksensa Vilnassa oli selkeää ja voimakasta kuten monet suomalaiset ystävät Suomessa ja Floridassa ovat saaneet kuulla.

Kristittyjen anteeksipyyntö juutalaisilta on tärkeä askel Vilnan ja koko Baltian evankeliumin julistustössä. Anteekspyyntö koski niitä kauheuksia, joihin liettualaiset olivat syyllistyneet  toisen maailmansodan juutalaisvainojen yhteydessä. Ihmisten on hoidettava sovinnon teossa oma osuutensa, vaikka Jumala onkin Golgatalla hankkinut täyden sovinnon ja syntien sovituksen.

Sapattitilaisuudessa esitetty julistus ja anteeksipyyntö kosketti paikalla olleita monia juutalaisia niin voimakkaasti, että eräät heistä tahtoivat julkisesti jakaa tuntojaan kuulemansa ja kokemansa johdosta. Iäkäs juutalaismies kiitti pastori Maassia ja hänen liettualaissyntyistä vaimoaan heidän rakkaudestaan ja myötätunnostaan juutalaisia kohtaan. Myös suomalaiset huomioitiin juutalaisten erityisinä ystävinä. Havaitsin, että suomalaiset nauttivat suurta kunnioitusta paikallisten juutalaisten keskuudessa, koska Suomi ei luovuttanut juutalaisia natsi-Saksalle sodan aikana.  Näin on käsittääkseni asianlaita koko Euroopan juutalaisyhteisön suhteen. He opettavat nimittäin synagoogissaan suomalaisten osoittamasta myötatunnosta ja suoraselkäisyydestä juutalaista kansaa kohtaan sodan aikana.

Matkamme Vilnaan ylitti kaikki odotuksemme. Koimme, että juutalaisten ja kristittyjen välinen vihollisuuden muuri murtui Vilnassa. Tämä tulee varmasti heijastumaan koko Liettuan hengelliseen kenttään. Saimme pyyntöjä pitää seminaareja ja sapattitilaisuuksia ensi vuonna sekä Vilnassa että eri puolilla Baltiaa. Haluan kiittää jokaista ystävää, joka on rukouksin, taloudellisesti tai muulla tavoin osallistunut Baltian juutalaistyön Via Baltican eteenpäin viemiseksi.

info@viabaltica.ws

Toivo Mäki