Vilna Liettuan pääkaupunki

Vilna on vanha, kaunis yliopisto- ja kulttuurikaupunki.  Vuonna 2009 Vilna on nimetty Euroopan Unionin kulttuuripääkaupungiksi. Tämän arvostetun nimikkeen se jakaa yhdessä Itävallan Linzin kanssa. Vilnan historia on vaiherikas ja pitkä. Kaupunki perustettiin 1300- luvun alussa liettualaisen suurmiehen Herttua Gediminas Suuren toimesta. Hän antoi perustamalleen kaupungille nimen Vilnius läheisen Vilnia-joen mukaan.

Juutalainen historia

Juutalaisten historia Vilnassa alkaa jo sen alkuajoilta lähtien.  Juutalaisia tuli Vilnaan ja Liettuaan runsaasti 1400- luvulla, Herttua Augustus II Suuren ja Augustus III pyynnöstä, koska hallitsijat halusivat Liettuaan eri alojen taitajia ja taiteilijoita sekä kauppiaita. Liettualaiset itse olivat kunnostautuneet enemmän sotilaina ja valloittajina.

Juutalainen elämä kukoisti Liettuassa ja sen pääkaupungissa Vilnassa vuosisatojen ajan, jopa siinä määrin, että Vilnaa alettiin kutsua Liettuan Jerusalemiksi tai pohjoisen Jerusalemiksi.  Ensimmäinen synagoga rakennettiin jo 1440, jota kutsuttiin yksinkertaisesti nimellä Vanha Synagoga. Kuudennellatoista vuosisadalla perustetut Yeshivat ja niiden opetusmetodit tunnettiin nimellä Lithuanian Yeshivot. Tunnetuin Talmudin ja Tooran opettaja oli Elijah ben Shlomo Zalman, tunnettu myös ajattelijana ja kirjailijana. Hänet tunnettiin paremmin nimellä Gaon Eliahu of Vilnius. Hänen muistolaattansa  on kiinnitettynä vanhan Vilnan erään rakennuksen seinään.

Suuri onnettomuus

Juutalaisten suurin tragedia Liettuassa alkoi Natsien toimesta toisen maailmasodan aikana. Ennen toista maailmansotaa Liettuassa asui noin 240.000 juutalaista, ja Vilnassa noin 100.000.   Sodan aikana tuhottiin noin 90 % Liettuan juutalaisväestöstä. Tänä päivänä Vilnassa asuu vain noin 3500 juutalaista ja koko Liettuassa vain noin 5000.  Juutalaisten Holokaustin historiaan saimme tutustua  Panerain keskitysleirissä käydessämme. Paikka sijaitsee Panerain kylässä noin 10 km etäisyydellä Vilnan kaupungista, aivan rautatieseisakkeen läheisyydessä. Vanha keskitysleirin paikka on nyt puistomainen,  muistomerkkeineen ja entisine polttosiiloineen, joita oli useita. Paikka on vielä tänäkin päivänä synkkä, ja sen henki oli raskas sekä toi mieleen menneen ajan kauhut. Sinne oli tuotu monista eri maista ihmisiä, puolalaisia, tsekkejä,  ranskalaisia, latvialaisia, valkovenäläisiä, unkarilaisia, romanialaisia ja venäläisiä. Heidät oli murhattu täällä. Teloitettujen kokonaismäärän ollessa  noin 100 000, heistä suurin osa, yhteensä noin 70 000, oli Liettuan juutalaisia. Heidät marssitettiin Vilnan Ghettosta Paneraihin. Tämä matka kesti noin 5 tuntia ja perillä teloitusryhmät tekivät työtään, tuhoten viattomia ihmisiä.

Murhaaminen kesti yhtäjaksoisesti kolme vuotta, aina sodan päättymiseen asti. Juutalaisista vangeista oli koottu orjien ryhmä, joka keräsi ruumiit poltettaviksi suurissa siiloissa. Jopa aikaisemmin tehdyistä joukkohaudoista kaivettiin aivan sodan loppuvaiheessa vielä kaikki ruumiit poltettaviksi,  koska tehtyjen murhien todistusaineisto haluttiin hävittää. Hävityksestä huolehtivat orjavangit, jotka pakotettiin tekemään likainen työ kuoleman ja pahoinpitelyn uhalla. Nämä leirillä työskentelevät ihmisrauniot joutuivat asumaan säiden armoilla, taivasalla, valtavassa ympyränmuotoisessa maakuopassa, jota reunusti tiiliseinämä. Ohessa oleva kuva on museorakennuksen seinältä, ja antaa mahdollisimman autenttisen kuvan, siitä mikä oli leirin päätehtävä ja kuinka tehtävää suoritettiin.

Pääsiäismatka


Ryhmä suomalaisia Baltian juutalaistyön tukijoita eri puolilta Suomea teki pääsiäismatkan Vilnaan – Pohjoisen Jerusalemiin. Käynnillämme meillä oli matkaoppaana Eduard-veljemme, paikallinen messiaaninen juutalainen, joka kertoi meille seikkaperäisesti mitä Vilnassa ja muualla Liettuassa oli tapahtunut.  Heti sodan ensimmäisten päivien tapahtumat olivat hirvittävää kuultavaa. Eri kaupungeissa paikalliset liettualaiset alkoivat surmata juutalaisia. Esimerkiksi Kaunaksessa, Liettuan toiseksi suurimmassa kaupungissa, juutalaiset koottiin torille ja teloitettiin kirveillä liettualaisten toimesta. Samankaltaisia tekoja tapahtui pienemmissäkin kylissä. Omat liettualaiset luokkatoverit tappoivat samalla tavoin Shiauliain kaupungissa Eduardin juutalaiset enot, aivan heti sodan ensimmäisenä päivänä. Ennen sotaa ei liettualaisten ja juutalaisten välillä ollut mitään erimielisyyksiä, jotka olisivat aiheuttaneet tällaisia asioita. Näistä käsittämättömistä murhista Eduard on keskustellut useiden paikallisten henkilöiden kanssa, jopa niiden kanssa, jotka osallistuivat näihin hirmutekoihin. He eivät itsekään olleet käsitteet, mistä sellainen silmitön viha juutalaisia kohtaan puhkesi aivan pienessä hetkessä.

Ymmärrämme, että tämänkaltaisten tekojen taustalla on vain sielujemme vihollinen. Vihollisen aiheuttamien sielunhaavojen parantuminen vaatii Jumalan kosketusta, ihmisten keskinäistä anteeksiantoa, ja Jumalan armon löytämistä Jeesuksessa, Messiaassa, niin juutalaisten kuin liettualaistenkin keskuudessa.

Haasteemme

Meidän haasteemme on tuoda Jeesuksen Nasaretilaisen ristin sovituksen sanomaa, juutalaisten Messiaan tuntemista ja mielenlaatua Vilnan, Liettuan ja koko Baltian juutalaisille. Nykyisin Vilnassa kokoontuu noin 30-hengen messiaaninen ryhmä, jonka kanssa olemme työskennelleet kesäkuusta 2006 lähtien. Tänä vuonna olemme perustamassa Vilnaan messiaanista seurakuntaa Fida ry:n ja suomalaisten ja paikallisten helluntaiseurakuntien tuella.

Toivo Mäki