Via Baltica Team, Baltian juutalaistyön ryhmä, teki jälleen historiallisen pääsiäismatkan Baltiaan. Tällä kerralla matkakohteina olivat monille tutut Riikan ja Daugavpilsin kaupungit Latviassa.

Kuvia artikkeliin löytyy linkistä: http://ge.tt/6ulMmWS?m

Varhaisena Kiirastorstain aamuyön hiljaisina tunteina alkoi ryhmämme kokoontua Ikaalisten Kovelahteen, josta perinteeksi tullut pääsiäismatkamme tälläkin kertaa alkoi. Bussiimme oli tosin jo Kuopiosta tullut mukaan ensimmäiset innokkaat matkalaiset. Matka alkoi neljän aikaan aamulla kohti Länsisatamaa Ylöjärven ja Tampereen kautta.

Tähänastisista suurimpaan ryhmäämme matkalaisia oli saapunut eri puolilta Suomea: Lapinlahdelta, Ähtäristä, Virroilta, Kihniöltä, Lapualta, Vaasasta, Ylöjärveltä, Tampereelta, Sastamalasta, Harjavallasta,Paimiosta, Siikaisista, Helsingistä, Jämijärveltä ja tietysti Ikaalisista.

Laivamme saapuessa Tallinnan satamaan mukaamme tuli myös melkeinpä kaikille tuttu ja avulias tulkkimme Aare Lukman.

Tallinnassa haluttiin pistäytyä heti karamellikaupassa, ostokset tehtyämme suuntasimme kohti ensimmäistä etappiamme Riikassa, jossa majoituimme tasokkaassa keskikaupungin hotellissa.

Pitkäperjantaiaamuna varhain lähdimme aamiaisen jälkeen liikkeelle ja ensimmäisenä kohteenamme oli mennä rukouskokoukseen pastori Leonid Vapnen messiaaniseen seurakuntaan. Matkaoppaanamme toimi Ilze Saulite paikallinen Latvian ICEJ:n edustaja. Sofar-seurakunnassa saimme kuulla kiinnostavan todistuksen Israelin armeijassa palvelevan ja sieltä lomalla olevan nuorukaisen kertomana. Myös hänen äitinsä käytti koskettavan puheenvuoron omasta elämästään. Sofar-seurakunnan pastori Leonid pyysi Toivoa siunaamaan nuoren sotilaan ja hänen äitinsä. Lyhyt, mutta mielenkiintoinen vierailumme tässä seurakunnassa päättyi pastori Leonidin siunatessa meidät matkalaiset Aaronilaisella siunauksella. Matkamme jatkui Riikassa olevaan Juutalaismuseoon, joka oli avoinna erityisesti vain ryhmäämme varten tuona päivänä. Museon johtaja esitteli meille Latvian juutalaista historiaa, näin saimme tutustua museon runsaaseen kuvamateriaaliin.

Halusimme myös pikaisesti vilkaista vanhaa kaupunkia ja lyhyen bussimatkan jälkeen lähdimme lyhyelle kävelylle vanhaan kaupunkiin. Retki osoittautuikin mieleenpainuvaksi kokemukseksi meille jokaiselle. Tullessamme pienelle aukiolle, alkoi joka puolelta kuulua kuoron laulua emmekä heti ymmärtäneet mistä se saattoi tulla. Lähdimme etenemään kohden kirkkorakennusta, mutta laulu tuli voimakkaammaksi ja samalla ilmestyi valtava kulkue näkyviin kapeaa katua taivaltaen. Ristisaatto soihdunkantajineen vaikutti hartaalta pappeineen ja laulajineen, perässä seurasi monisatapäinen joukko kaupunkilaisia, jotkut jopa riensivät juosten liittyäkseen kulkueeseen. Pitkäperjantain sanoma tuli näin kauniisti näkyviin ja kuuluviin.

Tästä kokemuksesta rikkaampana saimme lähteä jatkamaan matkaamme kohti Lidoa, jossa saimme nauttia maittavan lounaan. Sieltä jatkoimme Rumbulaan, joka on juutalaisten toisen maailmansodan aikainen joukkosurmapaikka, jossa surmattiin noin 25000 Riikan juutalaista vain kahden päivän aikana. Tämä paikka puhutteli karuudellaan meitä jokaista ja muistutti, että tämä ei saa toistua enää koskaan. Pastori Matti Salmela Jämijärven seurakunnasta puhui meille lyhyesti, pidimme hiljaisen hetken surmattujen juutalaisten muistolle ja rukoilimme hetken yhdessä. Jokainen läsnäolija koki voimakkaasti hengessään Rumbulan raskaat tapahtumat.

Holokaustin muistomerkiltä lähdimme kohti Daugavpilsiä, jonne saavuimme illan suussa. Koko matkamme ajan saimme nauttia lämpimästä, kauniista ja aurinkoisesta säästä. Muutaman tunnin ajomatkan jälkeen majoituimme tuttuun Latgola hotelliin. Osa ryhmämme matkalaisista halusi lähteä vielä iltakahville, joten suuntasimme joukolla paikalliseen Bistroon. Toisten palattua hotelliin jäimme pitämään vielä lyhyttä palaveria viikonlopun ohjelmasta pastori Stanislav Zlobinin kanssa. Hän oli liittynyt joukkoomme kahvilassa ja havaitsimme, että meille muodostui pieni ongelma seuraavan päivän ohjelmien suhteen. Oli nimittäin ohjelmoitu kaksi päällekkäistä tilaisuutta ja meillä oli matkassa vain yksi tulkki. Herralla oli meille yllätys varattuna, hetken kuluttua pöytäämme ilmestyi nuori latvialainen nainen, joka kysyi saisiko hän puhua kanssamme suomea? Hän oli sivulta seuratessaan kuullut meidän keskustelevan keskenämme suomeksi ja halusi harjoittaa opiskelemaansa vierasta kieltä. Aare heti ymmärsi, että tässä meillä nyt on toinen tulkki ja Julia niminen nuori rouva innolla suostui pyyntöömme ja liittyi ryhmäämme aamulla. Lähtiessämme aamulla hotellista kaupunkikierrokselle Julia vietti lähes koko päivän meidän kanssamme, tulkaten kahdessa eri tilaisuudessa.

Ensimmäiseksi lähdimme katsomaan vanhaa Daugavpilsin linnaketta, jossa Stanislav kertoi elävästi Aare Lukmanin tulkkaamana kaupungin historiaa. Linnakkeelta lähdimme katsomaan seurakunnan uutta Second Hand Storea, josta jotkut meistä matkalaisista tekivät ensimmäiset ostoksensa Daugavpilsissä.

Vähän ennen puolta päivää menimme God’s Covenat seurakuntaan lasten Pääsiäisjuhlaan. Lapset esittivät juhlassa innokkaasti monenlaista ohjelmaa ja näin näytelmän välittämänä monille lapsista saatiin julistaa evankeliumia. Tilaisuuteen oli tullut salintäyteinen yleisö lapsia eräästä kaupungin sosiaalitalosta ja paikallisesta orpokodista. Sosiaalitalosta seurakunnan toimintaan mukaan tulleet lapset haluavat jo itsekin kertoa ilosanomaa ja esittivät taitavasti, palavalla innolla itse tekemäänsä ja improvisoimaansa näytelmää.

Iltapäivällä ohjelmassa olikin jo tilaisuus uudella toimistollamme, jolle Stanislav on antanut nimen Via Baltica Center, sinne oli saapunut meille jo entuudestaan tuttuja ystäviä paikallisesta juutalaisseurasta. Stanislav ja Toivo käyttivät kumpainenkin puheenvuoron ja Vuokko Lahtinen lauloi sikermän heprealaisia lauluja. Juutalaisyhteisöstä kaksi henkilöä kertoi sydämensä ajatuksia uudesta keskuksesta sekä todistivat kokemastaan sydänten yhteydestä kanssamme. He kertoivat yksinäisyydessä kannetuista haavoistaan ja menneisyyden raskaista painolasteista. Tänä päivänä he kokevat, että heillä on turvallinen yhteys, johon voivat hädän tullen luottaa ja nojata.

Paikallisessa sosiaalitalossa pitivät sisaret Pirkko Haapakallion ja Eeva Kota-ahon johdolla ja Julian tulkatessa, samanaikaisesti hengellisen tilaisuuden. Tilaisuus oli kohdistettu siellä asuville lapsille, esiintyen laulaen, kertoen Jeesuksesta ja jakaen Tallinnasta lapsia vasten hankittuja makeisia. He veivät myös runsaasti vaateapua lapsille, vaatteita lähetettiin mm. Harjavallan Exodus ryhmän toimesta ja monet muut ystävät toivat myös mukanaan vaatteita. Tuomisista osa tullaan jakamaan

seurakunnan toimesta myöhemmin eteenpäin niitä tarvitseville. Saimme antaa myös tulkkina toimineelle Julialle äitiysavustuspakkauksen lahjaksi ja Pirkko sekä Eeva keräsivät ryhmältään pienen rahalahjan tälle nuorelle tulevalle äidille kiitokseksi hänen tulkkausavustaan kokouksissa.

Muistetaan Juliaa rukouksin, heidän perheensä esikoinen syntyy elokuun lopulla. Nuori perhe on uskonnoltaan katolinen, mutta Julia kuuli tulkatessaan täyttä evankeliumia. Sana ei tyhjänä palaja, hänenkin kohdallaan uskomme näin tapahtuvan.

Lauantai-iltana vielä osa ryhmästä jaksoi lähteä tutustumaan paikalliseen Synagogaan sekä sen yhteydessä olevaan juutalaismuseoon. Saimme erittäin seikkaperäisen selvityksen synagogapalveluksesta ja paikallisesta juutalaishistoriasta oppaaltamme, museon johtajan ja historian professorin kertomana.

Sunnuntaina meillä kaksi tilaisuutta, jotka pidettiin Hotelli Latgolan juhlasalissa, koska seurakunnan tilat ovat käyneet ahtaiksi. Näinhän profetian hengessä tuli sana vuosi sitten pääsiäisjuhlan aikaan ja tämä oli käynyt toteen.

Kummassakin tilaisuudessa oli mukana myös linja-autolastillinen riikalaisia messiaanisia juutalaisia Leonidin seurakunnasta. Saimme näin kaikki yhdessä juhlia Pääsiäistä. Päiväkokous oli voimallinen ja mieleenpainuva, sananjulistusta, iloa Pyhässä Hengessä: Stanislav Zlobin, Toivo Mäki, Leonid Vapne ja Matti Salmela olivat puhevastuussa. Todistuksen antoi Osmo Koivisto sekä matkalaisista koottu lauluryhmä esitti heprealaisia lauluja, lisäksi Pirkko Haapakallio lauloi kaksi laulua saaden raikuvat aplodit.

Iltapäivän Pesah-juhla oli oikeastaan koko matkamme kohokohta, jonka tilaisuuden juontajana toimi paikallinen sisar Alla. Hänen kasvonsa olivat tutut monelle matkalaiselle Vammalan Sar Shalom-tapahtumasta. Juutalaisseuran muusikot ja kuoro toivat heti tilaisuuden alkuun oman vahvan panoksensa. Vuokko Lahtinen esiteltiin jo seitsemättä kertaa mukana olleena jokaisen rakastamana laulajana. Niinpä Vuokko jälleen lauloi kaikille heille rakkaita lauluja venäjäksi ja hepreaksi, aplodit olivat äänekkäät ja bravo-huudotkaan eivät puuttuneet.

Toivo toi esille Sanan Herralta ja kuulijat ottivat sen vastaan, jotkut itkien. Koimme näin läpimurron, ensimmäisen kertaa, kun yli sata juutalaista kuunteli tarkkaan evankeliumia julistettavan heidän omista tutuista lähtökohdistaan. Kuulijat ottivat Sanan vastaan ilman pienintäkään häiriötä, kiitos tästä kaikille esirukoilijoille, tämä voitto on yhteinen.

Toivon puheenvuoron jälkeen tuli messiaaninen laulaja riikalaisten ryhmästä. Hän esitti Herralta saamansa laulun jossa oli täysi evankeliumi. Odotimme kaikki jännityksellä reaktiota, joka yllätti meidät kaikki: juutalaisyleisö halusi kuulla lisää lauluja! Laulaja palasi takaisin esiintymään ja lauloi laulun jossa kerrotaan ”uudesta puhtaasta, verellä pestystä sydämestä” ja hänen laulunsa upposi suoraan kuulijoiden sydämiin. Kiitämme Herraa että Hän antaa kylvetylle Sanalle kasvun lupauksensa mukaan. Rukoillaan, ettei yksikään sielu näistä kuulijoista joutuisi hukkaan ja että he lähtisivät sapattitilaisuuksiin kuulemaan ja oppimaan lisää Jumalan iäti kestävästä sanasta.

Juhla päättyi messiaanisten virittämään soittoon ja karkeloon johon paikalliset juutalaiset muusikot ja yleisö tulivat mukaan. Monia mieleenpainuvia ja mielenkiintoisia keskustelujakin saatiin käydä tämän tilaisuuden jälkeen. Monet tulivat kiittämään sydämensä pohjasta siitä mitä he olivat saaneet kokea. Se tosiasia, että tämä juhla oli heille pidetty, oli suurempi merkitys kuin ehkä osaamme ajatellakaan. Herra on tekemässä työtä oman kansansa sydämissä Daugavpilsissä ja Hengen maailmoissa on tullut suuri voitto, siitä kaikki kiitos kunnia ja ylistys Hänelle!

Maanantaiaamuna kukonlaulun aikaan pirteä ryhmämme oli jo valmiina suuntaamaan kulkunsa kohti Tallinnaa ja kotimaata. Saimme olla matkalla hyvällä ja voimallisella joukolla, jolla oli yksi sydän ja yksi mieli. Kiitämme kaikkia mukana olleita, matka sujui äärimmäisen hyvin, pääsimme kaikki kotiin väsyneinä mutta iloisina..

Matkasta ja matkalaisista kiitollisina

Toivo ja Malla