Terveiset Latviasta ja lämpimät kiitokset esirukouksistanne sekä taloudellisesta tuestanne yhteiselle työllemme. Matkamme onnistui yli odotusten, rukoukset kantoivat ja saimme kulkea edeltä valmistetuissa teoissa.

                 Tiistaina lähdimme matkalle ja yövyimme pienessä maalaiskylän motellissa,  joka sijaitsi muutaman kilometrin Ogresta Daugavpilsin suuntaan. Siitä oli aamulla hyvä jatkaa eteenpäin kohti Daugavpilsiä, jossa meitä innokkaasti odotettiin.

Isaak oli kahden ystävänsä kanssa meitä vastaanottamassa kaupungin rajalla, josta yhdessä jatkoimme Holokaustin muistopaikalle, koska he halusivat heti esitellä meille sponsoroimamme opasteen. Saimme synagogan johtohenkilön ja historian asiantuntijan opastamana kuulla tarkan selonteon eri maiden tapahtumista holokaustin aikana. Tilaisuuden lopuksi he pyysivät Toivoa rukoilemaan muistomerkillä juutalaisten puolesta ja näin tehtiinkin. Tästä jatkoimme Iisakin luokse ruokailemaan ja valmistautumaan juhlatilaisuuteen joka alkoi samana iltana klo 17.

Saapuessamme takaisin Holokaustin muistopaikalle siellä oli jo runsaasti väkeä ja koko ajan saapui vieraita lisää.

Meidät vastaanotettiin kunniavieraina ja esiteltiin heti Daugavpilsin kaupungin johtajalle sekä juutalaisyhteisön johtajille ja muutamalle muulle kutsuvieraalle.  Facebook-sivuillamme http://www.facebook.com/viabaltica on nähtävinä runsaasti kuvia tästä tapahtumasta.

Juhla alkoi rabbin siunauksella ja rukouksella, jonka jälkeen juutalaisyhteisön edustaja puhui lyhyesti. Kaupunginjohtaja puhui koskettavasti sekä laski kukkalaitteen muistomerkille. Hänen jälkeensä oli Toivon vuoro, tuoda Via Baltica Teamin ja suomen uskovien tervehdyksen juhlaan. Saamme videoklipin hänen osuudestaan myöhemmin nettisivuillemme. Hänen jälkeensä oli vielä joitakin tervehdyksiä ja synagogan kuoron esitys. Tilaisuuden loputtua moni tuli meitä tervehtimään ja saimme tuntea olevamme todella lämpimästi tervetulleita Daugavpilsiin. Kaupunginjohtaja halusi yhteiskuvaan kanssamme ja Toivo sai vielä keskustella hänen kanssaan työstämme Latviassa. Ovet kaupungin johtoon ovat avoimet ja he ovat kiitollisia kaikesta avustustyöstä, jota olemme tehneet ja mahdollisesti tulevaisuudessakin voisimme tehdä. Toivoa haastateltiin vielä kahteen sanomalehteen, joista saimmekin linkit sivuillemme. Paikalla oli myös kuvausryhmä Latvian televisiosta ja yllätykseksemme kuulimme, että Toivon puheosuutta oli tullut tv-uutisissa noin kaksi minuuttia. Onneksi hän ei puhuessaan  ollut TV-taltioinnista tietoinen niin ei tullut turhaan jännitystä siltä osin.

Tapasimme myös Karmel-Kodin holokaust-leirillä olleet Benjaminin ja Grigorin, joiden jälleennäkemisen ilo oli molemminpuolinen.

Iltapalalle meidät kutsuttiin ystävien kotiin jonne tuli mm. juutalaisyhteisön kanssa pidetystä juhlista tuttu hanuristi. Tässä vaiheessa saimme todeta iloksemme, että Latviasta oli jo useita henkilöitä valmiina tulemaan ensi kevään Sar Shalom-tapahtumaan. Tästä seikasta voimme päätellä vain, että he ovat kuulleet pelkkää hyvää niiltä, jotka ovat Sastamalassa jo osallistuneet Sar Shalom juhlille. Muistetaan rukouksin niitä, jotka haluaisivat osallistua seuraaviin juhliin, että tämä olisi myös taloudellisesti mahdollista.

Koko seuraava päivä kului tapaamisten ja vierailujen merkeissä ja saimme myös rukoilla erään vanhemman juutalaisnaisen puolesta. Olemme kiitollisia tästä lämminhenkisestä ja sydämellisestä vastaanotosta, joka oli välillä jopa ylitsevuotavaa.

Eräs henkilö mainitsi pöytäpuheessaan, että tekemäämme työtä ei voida millään rahalla mitata eikä korvata. Tästä kaikesta haluamme antaa kaiken kiitoksen ja kunnian Herralle!

Matkaterveisin,

Toivo ja Malla

Via Baltica Team